Tiba2 jer pagi ni rasa teringin nak makan asam rebus batang keladi.. maklumlah.. perut org puasa ni mmg lain mcm sikit.. hehe.. Rindunyer dgan asam rebus batang keladi ibunda..
ASAM REBUS KELADI
Bahan
Batang keladi
Asam keping
Ikan bilis
Daun kesum
Air secukupnya
Garam
Bahan mesin
5 biji cili kering
1 sudu besar lada hitam
3 ulas bawang merah
secubit belacan [jika suka]
cara memasak
1. Keladi dibuangkan kulitnya dan basuh. Jika ada ubi dibuangkan kulitnya dan potong kecil.
2. Rebuskan keladi dan ubi bersama dengan garam dan asam keping sehingga mendidih.
3. Buangkan air rebusan dan bilas dgn air paip. Toskan sehingga kering.
4. Masukkan bahan mesin, keladi, asam keping yg baru, ikan bilis, air secukupnya dan garam.
5. Masakkan sehingga mendidih dan masukkan daun kesum.
6. Rasakan garam dan tutup api.
7. Bolah dihidangkan dengan nasi biasa atau nasi ulam.
Sep
8
Posted by
adah
0 comments:
Post a Comment