Syukur… Alhamdulillah

Andai aku bukan pelita yang mampu menerangi malammu… cukuplah sekadar aku menjadi si kunang-kunang yang menemanimu didalam kegelapan…

 Ok.. yg ini pulak resepi sesuai utk hari raya.. Selalunya org mmg lebih suka dengan daging batang pinang sebab ia lembut, senang dimasak dan rasanya yg sedap..
  

 

 


Bahan A (dikisar)
  • 2 biji bawang merah
  • 3 batang serai
  • 5 biji bawang putih
  • 5 sentimeter halia
  • 100 gram lengkuas
  • 50 gram jintan manis
  • 50 gram jintan putih
  • 50 gram lada hitam
  • 200 gram isi kelapa

Bahan B
  • 100 gram serbuk cili

Bahan lain
  • 1/2 kilogram daging batang pinang
  • Minyak masak untuk menumis
  • 2 kilogram santan kelapa
  • 500 gram kerisik
  • 5 helai daun kunyit

 

 
Cara memasak:
1. Panaskan kuali dan tuangkan minyak masak untuk menumis bahan A. Tumis sehingga betul2 pecah minyak.

2. Kemudian, masukkan bahan B.

3. Selepas itu, masukkan daging, kerisik, daun kunyit dan santan, kacau perlahan-lahan menggunakan api sederhana.

4. Kacau hingga masak.

0 comments:

Post a Comment

About this blog

Blog ni mmg serba kekurangan.. Maklumlah kalau cik misi yg cuba buat bolg.. Harap2 adalah yg sudi beri pandangan utk memeriahkan lg blog ni..

Followers